Våldtäksseminarie i Malmö.

Äntligen har jag tid att sätta mig ner o renskriva lite anteckningar från utbildningsdagen jag var på, med Skånes tjejjourer, i Malmö. Det var en jätterolig och underbar dag där jag fick massa bränsle för såväl för mitt tjejjoursarbete som för min feministiska sida. Föreläsningen/dagen handlade om våldtäkt – Ett väldigt starkt, intressant och viktigt ämne att diskutera. Det var en bra föreläsning av Stina Jeffner med mycket tankeställare och skratt. Inte visste jag att man kunde skratta så mkt av att diskutera en så äcklig sak som våldtäkt.

 En av de stora frågeställningarna kring ämnet löd – Vad är en våldtäkt? Vart går gränsen? Vad är sex och vad är kärlek – finns det någonting emellan? Vad är extremt? Vilka förväntningar finns det angående sex och kärlek? Vad är normalt sex – var går gränsen mellan normalt sex och extremt sex? Har man rätt att säga nej? – Ja, men är man med i leken får man leken tåla? Många följdfrågor fanns det alltså att diskutera utifrån frågan ”Vad är en våldtäkt?”.

Vad en våldtäkt är – kan verka väldigt enkelt. Svart på vitt. Det är när man har ”sex” emot sin vilja. Vad är sex? Är det själva samlaget eller är det också inräknat oralsex, smekningar osv? Det är allt innan båda har sagt ja – allt efter någon har sagt NEJ.

 Vad är bra sex? – När båda säger ja, ömsesidig het. Den principiella förståelsen säger alltså att antingen så är det Bra sex (när båda är med på det) eller så är det en våldtäkt. Enligt principen så är det såhär. Men om vi då ifrågasätter lite till.

Vad är en våldtäkt? Stina Jeffner menar på att det inte är så enkelt som svart på vitt utan att utrymmet mellan ”bra sex” och våldtäkt är mycket större om man tänker utanför den principiella förståelsen.

• Typ av Nej – Är det en våldtäkt om en kille vill ha sex med sin flickvän och hon säger; Nej, jag är trött. Jag vill inte. Killen fortsätter då tjata och säger; men kom igen… det tar inte så lång tid… du kan få bestämma ställning osv.. Tjejen svarar; Nej, jag orkar faktiskt inte… Killen fortsätter tjata och tillslut ger tjejen med sig för att hon inte orkar med hans tjat längre. Hon har sex med honom fast hon egentligen inte vill. Han är fullt medveten om att hon inte vill. Det har hon talat om flera gånger. Men de har sex emot hennes vilja. Är det en våldtäkt? Ja, det är en våldtäkt! Bra sex är när båda vill – båda ville inte – alltså blev det en våldtäkt. Men när man drar sådana här exempel på händelser så är det inte lika svart på vitt längre.

 • Alkohol – Några killar är på en fest. Det ligger en full tjej däckad på en säng på övervåningen. Två killar säger till sin polare – kom igen nu! Gå nu och ha sex med henne. Hon e så packad nu så att hon inte kan säga nej! När en tjej är full när hon blir våldtagen så betraktas ofta själva som fyllan ett brott. Är man så full så att man inte kan säga nej så får man skylla sig själv… Tjejer anses ha ansvaret. De ska akta sig för att bli fulla och inte kunna säga nej eftersom de vet hur fulla killar blir. Killar vet inte vad de gör när de blir fulla. ”Så skulle han aldrig gjort om han var nykter”. Tjejer blir ofta skuldbelagda medan killars fylla förmildrar ett brott. Var det ingen våldtäkt om han hade sex med henne när hon var så full att hon inte kunde säga nej? Det är klart att det är en våldtäkt!

• Kärlek – ”Det var ingen våldtäkt – jag var ju kär i honom!” En ung tjej är i ett förhållande med en äldre kille. Han vill ha sex men hon vill vänta för hon känner sig för ung och inte redo. En dag så har de sex ändå. Han var så frustrerad en dag, för att inte han fått ha sex med henne eftersom han älskar henne så mycket, så han slog henne. Då förstod hon hur mycket han älskade henne och hon hade sex med honom.

• Typ av kille – ”Vem är våldtäktsmannen?” en föreställning. Om man blundar och tänker att man ska visualisera en våldtäktsman – så tänker i alla fall jag mig en lurig äcklig psyko-gubbe som har rymt ifrån en anstalt. Gärna med ett tungt drogmissbruk och blottarrock… men oftast är det inte så. De flesta som blir våldtagna blir våldtagna av människor i deras eget nätverk. Vänner, familjemedlemmar osv. Det är väldigt svårt att förstå att ens kompis kan ha våldtagit någon – eller att ens lillebror har gjort det… Ju mer ”trovärdig” en kille är desto mer vill man förmildra våldtäkten.

• Typ av tjej – ”horan”. Vilken typ av rykte en tjej har avgör om en tjej kan bli våldtagen eller inte. Har hon dåligt rykte om att hon har haft många sexpartners, sexigt klädval, om hon e flörtig är det mindre troligt att hon är ”kapabel” till att bli våldtagen. Vet man om att en kvinna har haft många partners, en stadig sexuell relation så minskar hennes trovärdighet om att ha blivit våldtagen. 

• Konsekvens – hur dåligt man mår efter en våldtäkt är också avgörande för hur betrodd man blir. Är man inte tillräckligt ledsen eller ”försöker leva sitt liv som vanligt” så minskar ens trovärdighet. Men ofta är det så att ”försöka leva som vanligt” ger en kraften att hålla ihop sig själv – då man är trasig i själen.

Utrymmet mellan bra sex och våldtäkt är väldigt stort egentligen när man tänker efter hur mycket som ska värderas innan man bestämmer sig för vad man tycker är en våldtäkt. Vad man tror på, vem man tror på. Vem ligger ansvaret på? Vad hade hon på sig? Han är ju så schyst och bra på fotboll – han kan ju inte vara en våldtäktsman…  

Det finns någonting som man kan kalla för den ”Heterosexuella samhandlingens aréna” – vilket är en modell för tjejer o killars verklighet. Tjejer och killar lever i samma verklighet – men har inte samma verklighet.

Modellen visar på hur mycket utrymme för handling tjejer respektive killar ”generellt sätt” har. Tjejer och killar ska ha samma utrymme för handling. Men i praktiken så är det inte så. Killar har stort utrymme och tjejer har litet utrymme eftersom tjejer måste ta så pass mycket ansvar själva för att inte bli våldtagna så att killar inte behöver ta så mycket ansvar. För varje ansvar en tjej behöver ta krymper tjejens utrymme för handling. Killarnas utrymme växer ju mindre ansvar de behöver ta.

Tjej Tjejer ska säga nej! Det är tjejens ansvar att säga nej om hon inte vill ha sex – det är inte killens ansvar att fråga om hon faktiskt vill ha sex.

Killen behöver inte fråga om tjejen vill. Han kan ta förgivet att hon vill ha sex med honom eftersom hon inte säger nej. Killen kan också strunta i att tjejen säger nej.

Tjejer ska inte bli för fulla. Det är tjejens ansvar att inte bli för full – blir hon för full så kan hon inte säga nej. Killen behöver inte bry sig om att tjejen är full. Är tjejen full så får hon skylla sig själv.

 Tjejer ska vara ”lagom” sexuellt aktiva. De ska inte vara för sexuellt aktiva – då blir det betraktade som horor. Samtidigt som de inte ska vara oaktiva sexuellt – då betraktas dem som tråkiga. Man kan inte våldta en hora.

 Tjejer måste tänka på vad de har på sig. Hon hade en kort kjol – hon bad om att bli våldtagen. Osv….

De flesta killar utnyttjar inte det extra utrymmet så mycket som de kan. Varför? – man kan åka fast – det e taskigt mot tjejerna

Varför skapar inte tjejer extra utrymme? – utrymmet måste försvaras

Vad man göra åt problemet – våldtäkt? Våldtäkt pratas om att det är ett kvinnligt problem efter som att det oftast är kvinnorna som är offer för det. Men vilka är det som våldtar – det är männen. ”Generellt sätt”. Det är alltså inte ett kvinnligt problem utan ett manligt problem. Stina Jeffner menar att vi ska prata med männen, killarna och pojkarna. Att vi tidigt måste lära killarna att de faktiskt bör fråga om en tjej vill ha sex med honom. Att det är hans eget ansvar att inte bli så full att han våldtar någon. Killar måste få veta sina gränser och ta sitt eget ansvar så att de kan minska sitt eget utrymme. Tjejers utrymme kan växa genom tjejgrupper eller liknande.

Det finns en föreställning om hur man ska vara som kille/tjej. En föreställning som inte stämmer överens med verkligheten. Det normala är extremt – normaliseringen måste förändras. Man måste ifrågasätta normerna som är direktkopplade till könen. ”Du är en kvinna och du ska bete dig så – du är en man och du ska bete dig såhär”. Normer skapas efter hur människor beter sig. Ändrar man beteende kan normer brytas.

(Egentligen så ska det infogas en tabell här och modell som visar på hur mycket utrymmet krymper respektive växer… men den ville inte infogas just nu. Senare kan jag infoga den på ett annat sätt.)

Har ni frågor så bara fråga.

 

Recent Entries

  • Grymma bloggare!

  • Kärlek och sol (vänner)

  • Viktiga länkar!

  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu